skip to Main Content
Historie De Graaf - Callenburgstraat Vlaardingen

Geschiedenis van De Graaf BV

Over de historie van De Graaf-Vlaardingen B.V., schrijft de heer K. de Graaf Sr. het volgende:

Geboren in 1932, in de grote economische crises van de jaren dertig, heb ik later ook de oorlog bewust meegemaakt: honger. koude en oorlogsdreiging. Na mijn HBS-opleiding vond ik in 1949 een kantoorbaan. Op dit bedrijf ben ik doorgestroomd tot houtinkoper en later ook personeelschef. Uiteindelijk heb ik bijna 20 jaar gewerkt in de Houten Emballage Industrie, d.w.z. houten vaten, kisten en pallets. Eind 1968 kwam ik – door een fusie – zonder werk. Wat doe je dan? Ik wilde altijd al iets voor mijzelf beginnen, maar waarin; in welk product?

Een advertentie in een Duits vakblad, waarin ik mijn diensten aanbood, leverde een groot aantal reacties op. Daaronder ook een brief van een grote houtimporteur en schaverij uit Dortmund; er werkte wel 300 man. Ik ben er direct naar toe gereden en werd ontvangen door de eigenaar. Wat bleek: hij zocht een vertegenwoordiger voor Nederland. Het artikel: ‘Profilbretter” oftewel: schroten voor wand en plafond. In die jaren een gewild product. Aanvankelijk wilde het in Nederland niet met de verkoop; er was veel concurrentie. De prijzen waren te hoog, maar de Duitse kwaliteit was dan ook aanzienlijk beter. In Duitsland gelden strenge sorteringsnormen. Ik verkocht dus ‘kwaliteit’ en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven; met een hoogtepunt in 1973/74. Het jaar daarop kwam plotseling de klad er in. De verkoop stond nagenoeg stil. Ik moest nu echt voor mijzelf beginnen. Die kans was er ook, want ik had een goed kwaliteitsproduct, waar veel vraag naar was. Mijn doel was: directe verkoop aan de particulier. Ik huurde een ruimte van 55 m2 in Vlaardingen en dit werd de eerste Nederlandse showroom in exclusieve houten wanden en plafonds.

De-Graaf-Callenburgstraat,-showroom           De-Graaf-Callenburgstraat,-magazijn            De-Graaf-Callenburgstraat,-balie2            De-Graaf-Callenburgstraat,-balie

Vanaf 1976 liep het als een trein. De klanten kwamen van heinde en verre. In feite was het onbedoeld ‘een gat in de markt’. In 1981 verhuisden we naar een groter pand. Toen kwam de kleur wit in de mode. In korte tijd brachten we met groot succes wit-essen panelen op de markt en later ook ons eigen merk GRAfoLUX-rondkantpanelen. Omdat er veel vraag uit de regio Amsterdam was, begonnen we in 1986 een kleine showoom aan de Danzigerkade (Houthaven). In 1989 hebben we een groter pand laten bouwen in het westelijk industriegebied, nu Westpoort.

Zowel in Vlaardingen als in Amsterdam waren we inmiddels dealer van inbouwkasten, garderobekasten, schuifdeurkasten e.d. Mijn zoon Sander heeft in 1996 het besluit genomen om de productie van ‘kasten op maat’ in eigen hand te nemen. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 2008 een nieuwe fabriek gebouwd werd in Joure (Fr.)

De-Graaf - Pand, Vlaardingen            De-Graaf - Pand, Amsterdam            De-Graaf-kasten-productie-locatie           De Graaf montage service

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Beste,

    14 februarie 2002 is bij u in Amsterdam een Grafolux Wood beuken plafond gekocht voor onze badkamer. Nu de plafondplinten langzaam loslaten wil ik deze vervangen voor nieuwe plinten, (of mogelijk dat deze vouwlijsten heten?). We hebben ca. 10 mtr. in lengte nodig. Onze vraag is of deze nog te leveren zijn?

    Alvast dank voor uw reactie en verneem graag,

    Met vriendelijke groet, Ben van der Aar te Spaarndam.
    0644850231.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top